Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







zondag 17 juli 2011

Hollands weertje!

De dag van aankomst doen we niet veel: Tico, Sil en Axel vinden elkaar met spelen. Coos en ik doen een boodschap, lezen en dutten wat. ’s Avonds gaan we met de EMMA –in de motregen- naar Castle Cornet waar een muziekfestival is. Verspreid door dit prachtige, oude fort spelen verschillende lokale muzikanten verschillende stijlen muziek, variërend van folk naar rock tot aan een eenzame puber die dapper z’n best doet wat muziekstukken op zijn klarinet ten gehore te brengen. Het is heel jammer dat het weer niet meewerkt; na een uurtje laten we de regen voor wat ie is en duiken we een spijslokaal in voor warme chocolademelk, thee en brownies. Ook gezellig!

 

Zaterdagochtend trek ik de hardloopschoenen weer aan. Hoewel het hardlopen nog niet vanzelf gaat langs de klifpaden van Guernsey (iets te stijl omhoog en omlaag voor een ongeoefende loper) geniet ik volop van de geur van natte bomen en het geluid van de golven die op de rotsen stukslaan. De weg voert langs natural swimmingpools en tot mijn verbazing zie ik mensen zwemmen. Let wel: het is slechts 16 graden, het waait een straffe windkracht 5 en het regent continu. Het blijkt dat deze generatiegenoten het hele jaar door hier elke ochtend gaan zwemmen!

Al hardlopend kom ik langs een race-circuit voor 1 dag. Bij St. Peter Port worden vandaag “formule 1 tijdraces” gehouden. Geen professionele, commerciële races, maar hobbyisten van jong tot oud die met volle overgave oude race-auto’s opknappen en er in gaan racen. En dat gaat er professioneel aan toe: ik zie mannen in speciale pakken, ik zie een assortiment aan banden klaarliggen en ik zie pitspoezen. Geen 18-jarige sexy deernen, maar 50+ vrouwen met grijze haren. Leuk toch, de een verzamelt postzegels, de ander race-auto’s.

 

Enfin, over het weer: op de boot hebben we een digitaal weerstation. Hierop lezen we bijv. de barometerstand af. En het apparaat meet de binnen- en buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Maar, dit intelligente weerstation doet ook aan korte termijn weersvoorspellingen die berekend worden door de ontwikkeling van de barometerstand in combinatie met luchtvochtigheid. Via bewegende pictogrammen in de vorm van wolkjes, wolkjes met regen, wolkjes met een zon ervoor of erachter of een volle zon geeft het ding de voorspelling aan. En daaronder is een balk met een nauwkeurigheidsschaal van 0 tot 5. Vandaag ontdekken we een nieuw pictogram: een knipperende, donkere regenwolk. Dus nu toch maar eens de gebruiksaanwijzing van dit intelligente weerstation er bijgepakt. Wat blijkt: laatstgenoemd pictogram wijst op “risico op stormachtig weer”. En de balk eronder -met die schaal van 0 tot 5- geeft de zuiverheid van de voorspelling aan. Welnu, vandaag wijst de balk bij het knipperende pictogram op 2,5 oftewel het kan vriezen of dooien voor wat betreft dat risico op stormachtig weer. Nu weten wij vanuit de andere weersvoorspellende bronnen dat er vandaag een “front” over komt. Dus dat eventuele risico op stormachtig weer klopt wel: als het front over is, zal er vast en zeker een ander pictogram in beeld verschijnen.

 

Als we klaar zijn met school, verhuist Sil naar de EMMA om met Axel te spelen. Coos, Tico en ik gaan in St. Peter Port op zoek naar een nieuwe jas voor Tico, want het zwarte 2010-neopreenexemplaar blijkt toch wel wat klein geworden (overigens net als de sneakers waar zijn tenen opeens wel erg tegen de voorkant drukken). Vele winkels verder komen wij terug op de boot met een fles jus d’orange, 2 stokbroden en pakket nieuwe boxershorts. Maar zonder een nieuwe jas: er hangt bijna geen jas aan de rekken en de incidentele exemplaren die we zien, zijn echt niet leuk of cool. Dan wachten we wel tot Londen, Texel of Heiloo.

 

Aan boord blaast de kachel aangename warme lucht en Coos maakt overheerlijke gehaktballen.

 

To be continued!

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen: