Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







dinsdag 17 mei 2011

Op weg naar Bermuda - 1

16/5: om 08.00 uur gaan we anker op bij Spanish Wells/Eleuthera.En de eerste 12 uur zijn direct "inspannende" zeiluren. We moeten veel zeilwisselingen doen als gevolg van squalls die overkomen of dreigen over te komen. En deze squalls hebben alles in zich: regen, wind, donder en bliksem. En vooral dat laatste maakt het een beetje spooky en ronduit eng. We proberen de wolken te lezen en zo in te schatten of er "vuiligheid" in zit, en of het voor of achterlangs gaat. En opeens, uit het niets, zien we een windhoos: een lange slurf wolk uit een grote wolk die zich een weg naar beneden slingert en water opzuigt. Wat een fenomeen! Gelukkig blijft het op ruime afstand van ons. Tegen de avond valt de wind helemaal weg en dat blijft de hele nacht zo. We motoren op 1 motor met 5 knopen door de nacht. De klotszee van overdag is veranderd in een gladde zeespiegel. Dat brengt een beetje rust aan boord. 's Avonds en 's nachts is het qua donder en bliksem wel weer raak: in een front oosten ten van ons onweert en bliksemt het dat het een lieve lust is. Het ziet er prachtig uit als de hemel verlicht wordt en de bliksemschichten zich een weg naar zee zoeken, maar de show mag voor mij na 5 minuten wel stoppen. Ik word er bloednerveus van ook al is het mijlenver weg en komt het niet onze kant op. Uit voorzorg liggen navigatienetbook en -laptop, iPhone en satelliettelefoon af en aan in de oven, onze kooi van Faraday.
Hardste wind: 35 knopen. Hoogste snelheid: 16,5 knoop. 1e 12 uur: 83 mijl afgelegd. 2e 12 uur: 73 mijl
17/5: na een windstille en relatief heldere nacht begint de dinsdagochtend met dikke donkergrijze wolken. De wind trekt behoorlijk aan en met dubbelgereefd grootzeil en een gereefde fok gaan we nog steeds met 10 knopen door het water. We hebben onze zeilpakken tevoorschijn gehaald. De barometer schiet binnen een half uur van 1008 naar 1009 en weer terug. De enorm snelle wisselingen in barometerdruk duiden op onstabiliteit in de lucht. Gevolg: wolkenopbouw, zware squalls met wind.
De kinderen passen zich aan aan de omstandigheden; ze DS-en zich door de ochtend en hangen 's middags met een luisterboek op de iPod op de bank. Coos en ik zetten ons wachtschema na een eerste brakke nacht overdag voort; om beurten doen we hazenslaapjes.
Hardste wind: 35 knopen. Hoogste snelheid: 12,2 knopen. 1e 12 uur: volgt morgen!

1 opmerking:

Michael en Ilona zei

Gatver, zelfs de zeilpakken weer aan.....dan is het niet best. We duimen dat het snel kalmeert en jullie het stuk in zwembroek kunnen afmaken, zoals het hoort! Goede vaart!