Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







zaterdag 14 mei 2011

Nassau (vervolg)

Vrijdag de 13e moeten we om 11.00 uur Marina Atlantis verlaten. Voor die tijd laten we nog 2 wasmachines van de marina voor ons draaien en spuit Coos de boot schoon. We gaan terug naar de ankerplaats voor Nassau Yacht Club. We willen eigenlijk wel de shortcut nemen, te weten onder de 2 bruggen door in plaats van een tochtje om Paradise Island heen (scheelt een uurtje). Via een check bij Harbour Control vernemen we dat beide bruggen (de oude en de nieuwe) 70 ft hoog zijn bij hoog water en 71 ft bij laag water. Uhhhmmm, hoeveel meter is 1 ft? Dat moeten we eerst maar even nazoeken: 1 ft = 0,3048 mtr. Dus de bruggen zijn 21,33mtr (bij hoog water) resp. 21,6 mtr (bij laag water). Onze mast is 21 meter hoog. En rond 11.30 uur is het laag water. Dat moet dus net lukken…. Tergend traag schuiven we richting de nieuwe brug en voor zover we het van onderen goed kunnen inschatten, gaat dit met ongeveer 1 meter speling lukken. 100 Meter verder komen we bij de oude brug. Wederom gaan we heel langzaam. Potverdorie, deze brug is lager! Ook voor oude bruggen geldt blijkbaar de wet van de zwaartekracht. Heel langzaam en voorzichtig schuiven we er onder…, we houden onze adem in… Past het of past het niet? Jawel, maar met slechts een klein beetje ruimte boven de marifoonantenne varen we onder de oude brug door. We halen weer adem en even later laten we ons anker vallen.

 

’s Middags lopen we van East Bay Street naar West Bay Street; de drukke straat laat houten panden zien die in vroeger dagen heel mooi moeten zijn geweest maar nu op instorten staan. Tussen en onder de bruggen zien we krotjes van huisjes en winkeltjes, een plek van de vissers en de armere lokale bevolking. We passeren lege winkelpanden en komen uiteindelijk uit bij de winkelzone voor de cruiseboottoeristen. We komen in een volstrekt andere wereld terecht, eentje boordevol grote juwelierszaken, Gucci en Versace-winkels en marktstalletjes met goedkope Bahama –tshirts. Hier houden we het snel voor gezien en we nemen een taxi terug naar City Market, de supermarkt waar we de laatste boodschappen voor de oversteek naar doen.

 

Want, zoals het zich nu laat aanzien, gaan we maandag 16/5 vertrekken richting Bermuda: 800 mijl nonstop varen en we gaan uit van zo’n 6-7 dagen op zee. Vandaag, 14/5, vervangt Coos op de valreep nog de impeller en keerring van de stuurboordwaterpomp. En als die klus geklaard is, gaan we anker op en varen we naar Rose Island (vlakbij Nassau), danwel naar Royal Island (bij Spanish Wells/Eleuthera). Waar we uiteindelijk uitkomen, hangt een beetje van de wind af.

 

PS: het is helaas niet gelukt om de laatste foto’s op het weblog te zetten; de wifi-verbinding is te traag.

1 opmerking:

Michael en Ilona zei

Ahoy Seamotions! Misschien zijn jullie al vertrokken naar Bermuda, hoe dan ook behouden vaart en veel plezier! Zo te lezen zullen de mannen wel toe zijn aan een beetje 'rust' aan boord na de wildwateravonturen bij Atlantis... we duimen voor goed weer voor een snelle en comfortabele oversteek. Oh ja, varen jullie wel een beetje OM die 'driehoek' heen :-)
Groet, Michael en Ilona.