Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







woensdag 15 december 2010

Dag 6, Bezoek! (woensdag, 15 december, 03.00 uur)

Maandagnacht ziet Coos tijdens zijn wacht (23.00 - 02.00 uur) een onverlicht "object" op 1,5 mijl afstand, op de radar. Het is onduidelijk wat het is. Met het blote oog niet te zijn en het ligt stil. Raadselachtig?!

's Ochtends ontdekken we dat Sil's tekening + brief voor Sinterklaas is verdwenen. We leggen niet meteen een verband, maar als we 's middags opeens flessenpost op het dek vinden met een brief van Sinterklaas, begrijpt Coos direct wat hij 's nachts gezien heeft: de stoomboot van Sinterklaas!! Die is stiekem en stil langszij gekomen en heeft ons, volgens de brief in de fles, een zak kadootjes gebracht.

De rest van de middag staat in het teken van gedichtjes en kadootjes. Iedereen wordt verrast met toepasselijke rijmelarijen en leuke verrassingen. En we eten ons allemaal bijna een koliek aan de overheerlijke pepernoten die ook in de zak van Sinterklaas zit. Sint heeft zijn verlate verjaardagsfeest qua dag heel goed uitgekiend, want het is heel rustig op zee. Bijna geen wind en dito golven. Prima omstandigheden voor verrassingen.

Visnieuws: voordat Elyn en Nico aan boord komen (alweer ruim 1 week geleden), vertelt Tico ons 's ochtends over zijn visdroom: dat we een grote tonijn vangen en dat de vis zo groot was dat Nico moet helpen om 'm aan boord te krijgen. Sil heeft ook zijn visfantasieën. Vanmiddag, voor het Sintfeest, ligt hij in de kuip en wordt hij door Coos onder zijn voeten en op zijn rug gekieteld/gemasseerd. De ideale omstandigheden voor Sil om aan het fantaseren te slaan: hij fantaseert dat we een grote vis gaan vangen. In gedachten roept hij de vis: "toe maar vis, bijt maar in het inktvisje. Kom maar bij ons aan boord."

Welnu, een lange inleiding om te vertellen dat we vandaag, tegen het vallen van de avond, een echt enorm grote, dikke, vette TONIJN hebben gevangen!! Het binnenhalen, een spel van geven en nemen tussen mens en vis, neemt minstens 3 kwartier in beslag. Vervolgens hangt de vis vlak achter de boot, neemt Nico de hengel met lijn over van Coos en zorgt dat deze op spanning blijft, terwijl Coos de gaf (een stok met een grote, scherpe haak), achter het hoofd van de vis klauwt. Het beest is terstond dood en Coos kan de vangst aan boord sjorren. Wat een prachtvis. Een tonijn van zeker 10 kilo, bijna een meter lang. Dat we die aan boord hebben gekregen! Het schoonmaken en fileren neemt nog eens 3 kwartier in beslag. Het die middag van Sinterklaas gekregen vis(schoonmaak)mes komt Coos direct goed van pas. Na een bloederige snijpartij zijn we zeker 6 kilo verse tonijnbiefstuk rijker.

Morgen (woensdag) eten we sashimi voor lunch (rauwe vis) en tonijnsteak met rijst voor het diner. En overmorgen vast tonijnsalade in de middag en 's avonds tonijn-ovenschotel (of iets dergelijks). Lekkerrrr!!!

Broodnieuws: geen nieuws, wel tijd voor iets nieuws.

To be continued!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey daar jullie ver weg...we volgen jullie trouw. Alweer bijna een week onderweg tjonge jonge. Al geofferd aan Neptunis?
Fair winds, safe travels,
Liefs Marlies

John zei

Getverderrie, dat ziet er allemaal goed uit :-) Mooie foto's en een mooie tocht zo te zien. Fijn ook te horen dat de Sint jullie heeft gevonden. inventieve man om dat met flessenpost te doen.

Hierbij de groetjes en fijne feestdagen vanuit Hendrik-Ido-Ambacht. Kaartje volgt via de mail.


grt, John