Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







donderdag 26 augustus 2010

25 augustus 2010, de zomervakantie is voorbij ...

…en school is begonnen sinds afgelopen maandag. “Meester Coos” en “Juf Martine” staan elke ochtend voor de klas. Groep 7/8 voor Tico en groep 3 voor Sil. De jongens hadden er veel zin in en waren zelfs een beetje zenuwachtig voor hun 1e schooldag. Hoe zou dat gaan als je vader opeens Meester is en je moeder Juf? School vindt plaats in de ochtend.

 

Tico begint zijn schooldag met een hoofdstuk lezen in zijn zelf gekozen leesboek. Na afloop vertelt hij één van ons waar het over ging en komen de woorden waar hij de betekenis niet of niet zo goed van weet aan de orde. Ook Nieuwsbegrip en Begrijpend en studerend lezen wordt een speerpunt voor hem dit jaar. Van dit laatste (BSL) kunnen we via de Moonrise (juf Paula) dit jaar de les-/opdrachtboeken) lenen. Daarnaast zijn Taal/Spelling en Rekenen dagelijks terugkerende onderwerpen. Na wat uitleg gaat hij zelfstandig met opdrachten aan de slag. En deze opdrachten worden na afloop weer gezamenlijk doorgenomen met waar van nodig extra uitleg voorzien. Naast deze dagelijkse dingen, krijgt Tico ook weektaken. Denk hierbij aan een stukje schrijven voor het weblog, een brief schrijven aan familie of vrienden, een tekening maken van een bezienswaardigheid die we onderweg zijn tegengekomen.  Engels, een beetje Spaans en –het ouderwetse- Loco zijn onderdelen die ook 1 (of meerdere) keren per week de revue passeren. Voor een optimale concentratie heeft Tico zijn eigen “studeerkamer”. Tijdens schooltijd wordt Coos’ schuur getransformeerd in klaslokaal alwaar Tico goed kan werken aan een heus “bureau”.

 

Bij Sil gaat een wereld van letters en cijfers open. Hij kan al best een beetje lezen (hij kent /herkent alle klankletters en leest ook de cijfers , ook tien- en voorzichtig al honderdtallen). We volgen de methode “veilig leren lezen” waarvan we de werkboekjes van Sil’s school hebben meegekregen. En daarnaast variëren we vrijelijk met woorden en klanken en heeft hij extra oefeningen via Mini-loco. Voor het rekenen gebruiken we het materiaal van ” veilig leren rekenen”. Met het werkboek en het telraam wordt goed gewerkt en ook hier extra oefeningen via Mini-loco.

Het leren schrijven (Pennenstreken) is een nieuwe uitdaging: in plaats van boekletters “tekenen”, gaat hij nu schrijfletters leren schrijven. Veel aandacht wordt besteed aan de juiste schrijfhouding en de pennengreep. En dan schrijven … het is nog best lastig om die M in één vloeiende beweging te schrijven…. Sil krijgt les in de kajuit. Met wat kussens onder zijn bevallige billen en een opbergdoos als voetensteun kan hij goed rechtop aan tafel zitten.

 

En soms wordt de schoolochtend afgesloten met een “gymles”: zo zijn ze nu lekker aan het voetballen in het park naast de haven. Maren (5 jaar en lichtmatroos van de Seaquest) is aangesloten bij de “gymles” en voetbalt enthousiast mee.

 

Welnu, Tico en Sil gaan allebei graag naar “school” en ze doen goed hun best. En wij, Meester Coos en juf Martine, beleven er eveneens veel plezier aan om zo met de jongens bezig te zijn.

 

Het reizen en al wat daarbij hoort gaat ondertussen ook gewoon door. Afgelopen maandagmiddag–een grijze en grauwe, regenachtige dag- hebben we in de Eroski van Baiona volop boodschappen gedaan; we kunnen weer even zonder supermarkt. Dinsdagochtend gingen we anker op en koersten we richting Vianno de Castello, onze eerste bestemming in Portugal. Het is een dorpje waar oud en nieuw naast elkaar voortbestaan. Als je de riviermonding in vaart, zie je eerst wat industrie gevolgd door moderne architectuur. De binnenhaven was vol en dus liggen wij aan een prachtige steiger in de rivier nét buiten de haven. Via het park loop je naar de oude binnenstad waar je omringt wordt door typische Portugese bouw: smalle straatjes uitkomend op een pleintje, huizen betegeld met beschilderde glazuurtegeltjes, oude kerk en gemeentehuis. Heel pittoresk allemaal. De tocht was overigens wel wat oncomfortabel. Er stond een behoorlijke zeegang van de dag ervoor en binnen een half uur na vertrek lagen Tico, Sil en ik (Martine) ieder onder een dekentje in de kuip: een beetje katterig gevoel in ons buik. Oeps, hoe moest dat nu met school? Welnu, daar zijn we dan heel pragmatisch in: geen school als je ziek bent (en de juf was tenslotte ook ziek). Naarmate de tocht vorderde, gingen we ons steeds beter voelen en hebben we de lessen aangepast aan de zeesituatie. Zo hebben we met z’n allen een woordspin over Portugal gemaakt (warm, mist, zee, vis-tonijn en sardientjes, Ronaldo-voetballer, Lissabon-hoofdstad, Port-typisch Portugese drank, Vasco di Gama-ontdekkingsreiziger, Azoren-eilandengroep in Atlantische Oceaan waar we nog zullen komen met de boot, Madeira-idem, etcetera). Met Tico daarna nog wat Taal gedaan en met Sil rekensommen gemaakt en een regenboog getekend.

 

Vanmiddag varen we door naar Povoa de Varzim, een kleine 25 mijl zuidwaarts. Van daar uit  willen we Porto bezoeken. Dat schijnt een schitterende stad te zijn. En…. ik heb ook wel zin in een middagje shoppen!! Tico heeft nog Crocqs nodig, Coos kan nog wel wat hippe korte broeken extra gebruiken en een flesje Port mag ook niet ontbreken aan boord. Dat kunnen we allemaal vast wel vinden in Porto?!

 

4 opmerkingen:

zusje zei

Juf Martine,

Hartelijk dank voor uw uitleg over de school en uw leerlingen!
Gelukkig vrij in het weekend..?
En lekkere port te koop in Porto?
Gaan jullie nog langs bij Stef en Lieve?!

Suc6 met de zeer leuk klinkende lessen!

Gr vanuit het Veen
Liefs Marlies

Anoniem zei

Nou Coos en Martine, misschien een nieuwe toekomst voor jullie?
Groetjes,
Agnes

Carsten en Tineke en ???? zei

Kijk eens aan! Fantastisch! School op een boot! Jullie begrijpen natuurlijk dat mochten jullie een cursus willen doen zodat je je nog meer kunt ontwikkelen als onderwijzer ik graag langs kom om deze te geven!
Succes en geniet!

Groetjes juf Tineke

Cas zei

Hoi Sil!
M'n moeder vertelde me dat je op de boot ook naar school gaat!Ik vroeg de
eerste dag wel waar is Sil? Maar toen wist ik het weer, je bent nog varen.
Zijn jullie nog in portugal?
groetjes, Cas