Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







maandag 20 september 2010

20 september 2010, Alvor - Lagos

Wat waren wij drooggevallen in Alvor!! Zo droog, dat we bij hoog water ’s nachts niet echt drijvend kwamen … oeps … We zouden toch niet tot die zandplaat veroordeeld zijn tot dat het weer springtij zou zijn? Gelukkig was het hoge water de volgende ochtend zo’n 30cm hoger dan de nacht ervoor. Precies genoeg om m.b.v. de motoren en het achteranker onszelf los te trekken. Hoewel het liggen op een zandplaat heel rustig was (geen klotsende golven) en Coos alle klussen heeft kunnen doen aan het onderwaterschip, was het een heerlijk gevoel om weer te drijven!! Dat is tóch wat een boot behoort te doen: drijven! Vervolgens zijn we iets dieper in de lagune, dichter bij het dorpje, weer voor anker gegaan. Het was weekend en de kinderen genoten -net als in het “gewone leven”- van de vrije ochtenden: geen school! We hadden nog voorgesteld om, met het oog op de oversteek naar Madeira (of beter Porto Santo), wel school te doen.  Alvast een beetje vooruitwerken ervan uitgaand dat school tijdens een meerdaagse oversteek lastiger is dan wanneer je lekker rustig voor anker ligt. Maar nee hoor, geen haar op hun hoofd die daaraan dacht.

 

Over de oversteek naar Porto Santo (Madeira) gesproken: onze voorbereidingen voor deze trip van 4 dagen/3 nachten waren voorzichtig gestart. Coos deed wat noodzakelijke onderhoudsklussen aan de boot en ik prepareerde een boodschappenlijst (wat gaan we eten/wat hebben we nodig?). Anticiperend op een mogelijke vertrek op maandag 20 september 2010 (vandaag!) hielden we de weerberichten goed in de gaten. Tenslotte, niets zo veranderlijk als het weer. Leken we aanvankelijk voor deze 4 dagen/3 nachten durende tocht géén wind te krijgen, gisterochtend zag de wereld er opeens totaal anders uit!! Orkaan Igor roert zijn staart in het Caraïbisch gebied en daar hebben wij aan deze kant van de oceaan ook last van. En wel door op die passage halverwege tegenwind (zuidwest) te krijgen tesamen met een hoge swell (zeedeining). En dat terwijl de trip naar Madeira juist een “easy ride” moet zijn: rustig weer met een lopend windje (schuin in de rug). We vertrekken vandaag dus niet en het is nog onduidelijk wanneer wel. Orkanen zijn behoorlijk onvoorspelbaar en grillig. Misschien kiest Igor een wat andere route of misschien gaat ie voortijdig als een nachtkaars uit. Eén ding is wel zeker: op een boot  is flexibiliteit, schakelvermogen en veerkracht wel noodzakelijk … pffff.

 

PS: later vandaag staan -als het lukt-  de recente foto’s van Portugal op ons weblog!

 

 

 

 

1 opmerking:

zusje zei

Goede beslissing hoor even afwachten wat Igor doet! Ja flexibel zijn kost ook energie ;-)

Fair winds voor de tocht!
Liefs Ernst Jinke Yasmin Marlies