Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







donderdag 15 juli 2010

Bestemming Ramsgate (Engeland)

Vertrek: dinsdag 13 juli 2010, 11.00 uur, afstand: 148 mijl

Na veel gezwaai verlieten we de haven van IJmuiden, tussen de pieren door en sloegen toen linksaf richting het zuiden. De eerste dag van een volgende fase in ons leven. En wat een avonturen direct die eerste 24 uur: zeeziekte, Kustwacht, visnet in schroef, tegenwind en tot slot een windmolenpark wat in de weg lag.

Hoewel de omstandigheden op zee goed waren - dun zonnetje, weinig wind, rustige zee-, lagen Tico en Martine binnen een uur op de bank in de kajuit: zeeziek.

Bij mensen die zeeziek worden kloppen de bewegingen van het evenwichtsorgaan vaak niet met wat de ogen zien en worden ze misselijk. Het evenwichtsorgaan zit in het oor. Zo helpen je ogen je van de wal in de sloot. Zo ontstaat zeeziekte, omdat je evenwichtsorganen registreren dat het schip op en neer deint. Volgens je ogen echter, die jouw positie proberen te bepalen aan de hand van het (meedeinende) schip, beweegt er relatief gezien niets! En daar sta je dan: je evenwichtsorgaan vertelt je hersenen dat je beweegt, maar je ogen ontkennen dat. Je hersenen “snappen” er niks meer van en raken “in de war”.

Zeeziekte heeft in de regel tot gevolg dat je misselijk wordt en moet braken. Een andere uitingsvorm is een enorme behoefte aan slapen. Aan deze laatste vorm van zeeziekte lijden Tico en Martine …..

Enfin, een paar uur slapen en dan gaat het altijd wel weer wat beter.

Onverwacht werden we ter hoogte van Rotterdam verrast met een bezoek van de Kustwacht. Uit het niets hadden we rond etenstijd opeens een onopvallende, maar razendsnelle RIB langszij. Twee stoere heren in zwart overlevingspak kwamen aan boord om onze bootpapieren en paspoorten te controleren.

Ongeveer 60 mijl motorend vóór Ramsgate, de wind was inmiddels helemaal weggevallen, hoorde Coos dat het toerental van de motor heel kort even terugliep. Dat duidt er meestal op dat er –al dan niet voor korte duur- iets in de schroef zit. Niet goed! Vanaf de andere drijver konden we zien dat er “iets” aan de schroef hing; het leek op wier. Een poging dit met de pikhaak los te prikken mislukte; “het” zat behoorlijk vast en gaf geen mm mee. “Het” was dus hoogstwaarschijnlijk geen wier, maar eerder touw of visnet. We zouden een operatie “schroef” doen vanuit de bijboot. Niet helemaal ideaal als niet even kunt aanleggen maar juist ronddrijft op zee, langs een drukbevaren shipping lane.

Niettemin hebben we de zeilen gestreken en de bijboot neergelaten. Coos ging, gewapend met broodmes, de bijboot in en poogde half hangend in het water -benen in bijboot, hoofd en romp in het water- dat wat in de schroef vastzat,, los te snijden. Na meerdere pogingen en 10 minuten later kwam ie weer boven water met een flinke bos uitgerafeld touw.

Ongeveer 35 mijl vóór Ramsgate kwam er weer wind. Helaas uit de verkeerde richting, namelijk tegenwind. Niet goed! Uiteindelijk konden we toch nog zo’n 30 graden aan de wind varen en speerden we –stroom mee- met 7-9 knopen over de Noordzee, ontweken we nog even een mega-windmolenparkt en kregen we Ramsgate in zicht.

Aankomst: woensdag 14 juli, 12.30 uur (lokale tijd)

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoera, eerste land in zicht!
Oei, ook al eerste pech achter de rug. Statistisch gezien ben je nu dus weer een tijdje verlost van ellende.
Veel plezier samen.
groetjes vanuit La Douce France (in de buurt van Lyon om precies te zijn),
Bas/Miranda & kids

zusje zei

Hoi hoi,

Tjonge wat een avontuurlijke start van een avontuurlijk jaar ;-) Ik ben nog steeds jaloers en nu ik dit lees denk ik ook weer Oh ja...even vergeten haha!
Luitjes jullie hebben het weer goed gedaan en zitten er weer lekker " in" !
Fair winds XXX

Ernst Jinke Yasmin Marlies
(Vanuit een zeer winderig Katwijk aan zee in een veilig blokhuthuisje..)

Cas zei

Hoi Sil, ik vond het leuk om je kamer op de boot te zien. ook Tico z'n kamer vond ik mooi om te zien. Veel plezier voor de vakantie. groetjes, Cas.

Michael zei

Hey Zeebonken,

dat 'live meevaren' is leuk! Ik zie dat jullie op Wight afvaren. Een nadeel: geen visserslatijn over jullie snelheid, want dat geeft ie dus ook aan ;).
Goede vaart en veel plezier.
Michael en Ilona

Anoniem zei

Hee buurtjes hier een berichtje uit zuid Frankrijk. Ik zie al een week geen updates meer op de blog.... Betekent dat teveel zee en te weinig havens?
Hier gaat alles goed en we denken veel aan jullie. Veel plezier en sterkte.
De buren van nr 21