Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







zondag 3 oktober 2010

Porto Santo

Porto Santo, onderdeel van de Madeira-eilanden en behorend bij Portugal. Geschreven geschiedenis over dit eiland begint zo rond 1418 als de heren Zarco en Teixeira op hun tocht naar Afrika van koers geraken door een storm en beschutting hebben gezocht in de lij van dit nog niet ontdekte eiland. Daarna zijn de heren snel terug gegaan naar Lissabon om even zo snel, met de heer Perestrelo, weer terug te keren en de eilandengroep in te lijven bij Portugal. De heer Perestrelo werd de 1e gouverneur. Hij had een wonderschone dochter en ontdekkingsreiziger Christopher Columbus liet zijn oog op haar vallen en trouwde met haar. Laatstgenoemde heeft rond 1480 jaren op het eiland gewoond.
Aanvankelijk groeide er behoorlijk wat groen op het eiland, mede geteeld door de 1e bewoners (groente, suikerbiet e.d.), maar de nakomelingen van de door deze 1e bewoners meegebrachte konijnen hebben bijna het gehele eiland kaal gegeten. Via herbeplanting probeert men het eiland weer “groen” te krijgen.
Ook nog een klein vleugje Hollands Glorie in Porto Santo’s geschiedenis en wel in de vorm van van een Nederlands schip “Slot ter Hooge” dat in 1724 in de baai schipbreuk leed. De lading van het schip, voornamelijk zilver, is bijna in z’n geheel teruggevonden en wordt nu –deels- tentoongesteld in het kleine museum in Vila Baleira, de “hoofdstad” van Porto Santo.

En nu, in oktober 2010, ligt de SEAMOTIONS samen met buddy boat SEAQUEST in de haven van Porto Santo, als enige Nederlands zeilschepen overigens! Wel veel Engelsen, Noren, Zweden en Fransen. We genieten van het minstens 8 km lange prachtige zandstrand en het aangename, heldere zeewater. We hebben geweldig gezellig gegeten en “mijn 33ste verjaardag gevierd” in een gastvrij restaurant in Vila Baleira. Voor de gelegenheid was er een heuse verjaardagstaart als dessert en champagne van de zaak voor de jarige. Een topavond!

Gisteren (2/10) hebben we scooters gehuurd en hiermee (on en off the road!) het eiland rondgereden. De scooters hadden al heel wat km’s gemaakt; op de banden nog nauwelijks profiel, maar dat mocht onze pret niet drukken. Sil zat voorop bij Coos en Tico achterop bij mij. We hebben schitterende rocky baaien met azuurblauw water gezien, een prachtige bergwandeling naar de top van Pico do Facho gemaakt, het bijzondere gesteente -ooit ontstaan door een vullkaanuitbarsting- van Pico de Ana Ferreira bewonderd en zo meer. We genieten volop van dit prachtig verrassende subtropische eiland midden in de oceaan.

Meer foto’s volgen snel!


Geen opmerkingen: