Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







zaterdag 11 juni 2011

Op weg naar de Azoren (9)

Het hele wachtschema ligt overhoop en op de ochtend van dag 9 gaat Coos na een slapeloze nacht om half 6 eindelijk naar bed. Ik houd de wacht. Wegens gebrek aan wind hebben we even daarvoor het grootzeil gestreken en varen we op de motor het ochtendgloren binnen.
Na slechts 2 uurtjes slaap is Coos weer up and running en gaat ie aan de slag met de uitdaging rondom het zenden en ontvangen van de weerkaarten. Moonrise en Angel Louis hebben nog tips doorgegeven via het radionet. Coos is Coos niet als hij dit probleem niet weet op te lossen en met behulp van een workaround via laptop 3 hebben we einde ochtend een vers weerbericht op het beeldscherm. Heerlijk, zo'n man die alles kan! Terug in Nederland ga ik een standbeeld voor mijn held en hoop in bange dagen oprichten.

Inmiddels is er een klein beetje wind, recht van achteren en net genoeg om op gennaker en fok te gaan zeilen. De zee is rustig en we glijden comfortabel richting bestemming. De zon schijnt de hele dag, geen wolkje te zien. Het leven is weer goed!
's Middags trekken we onze Iridium satelliettelefoon uit de "kooi van Faraday". Deze vooroorlogse satelliettelefoon is minstens 10 jaar oud, ouderwets groot en zwaar en zou niet misstaan in een James Bond film uit de jaren 80. Maar hij doet het, je kunt er overal ter wereld mee bellen. We verrassen we de opa's en oma's met een telefoontje vanaf de oceaan. Zowel zij als wij vinden het fijn om elkaar even te spreken.
En we vieren het feit dat we inmiddels over de helft zijn: met zelfgebakken citroentaart met perzik.
Aan boord "werken" we met 2 tijdzones: lokale tijd en utc. Nu we nu een oceaan oversteken richting Europa gaan we vooruit in de tijd. Oftewel, elke 15 graden westerlengte zetten we de "lokale tijd" een uur vooruit (om te voorkomen dat het bijv. 's nachts om 3 uur al licht wordt). De utc-tijd verandert niet. Zo'n eerste dag in een veranderde tijd is wennen. We raken in de war met de tijden van de radionetjes (Dutch radionet en Herb). Zo zitten we vanmiddag om half 5 "nieuwe tijd" klaar voor Herb maar blijft het ijzig stil op de ssb .... oh ja, dat moet half 6 "nieuwe tijd" zijn.
Voor de radio-amateurs:
Dutch radionet doen we om 11.00 en 23.00 UTC op 7192khz LSB
Herb begint om 19.30 UTC op 12359khz USB
Nog af te leggen afstand (om 05.00 uur lokale tijd): 604 mijl

Geen opmerkingen: