Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







donderdag 7 april 2011

Diep, dieper, diepst (door Tico)

We zijn gisteren 5/4 naar een grot geweest. Johan en Yorick gingen met ons mee als gids.
We moesten via een gat in de grond met een hele lange smalle ladder klimmen om 7 meter onder de grond te komen. Beneden moesten we met zaklampen gaan schijnen om te zien waar we onze voeten plaatsten. Eerst gingen we nog tien meter klimmen naar beneden(zonder trap). Toen we helemaal beneden waren, konden we geen daglicht meer zien. Dat was best spannend. Schijnend met onze zaklampen zagen we overal vleermuizen in ons licht wegvliegen. Op de grond lag het vol met kristal. Ik zocht met Yorick naar de mooie kristalstukjes. We vonden er een aantal. We moesten ook oppassen dat we ons hoofd niet stootten tegen punten die uit het plafond staken. Die worden stalagmieten genoemd. We liepen een klein stukje en zagen naar mama’s grote schrik een spin net zo groot is als mijn hand zonder vingers. De spin had erg lange poten en hele lange antennes op zijn kop. Johan vertelde ons dat deze spin niks doet. “Hij is niet agressief” zegt Johan wijzend naar het beestje.


Nadat hij ook vertelde dat er in de grot ook kakkerlakken zaten, ging mama’s buik helemaal over de kop. We moesten nu een stukje kruipen op ons hurken om naar een andere grottenkamer te gaan. Sil hoefde alleen te bukken. Toen we in de andere kamer aankwamen, zagen we in een holletje een muis kruipen. Eerst dachten we dat het een rat was, want die wonen hier ook. Waar we nu waren, staken geen stalagmieten uit het plafond. In plaats van de stalagmieten zagen we koraalriffen als fossiel. Dat was heel mooi. We zagen het koraal op het plafond doordat het hele eiland eigenlijk een groot blok koraal is; er ligt alleen wat zand bovenop. We moesten nu ook maar eens terug. Yorick ging voorop en leidde ons naar de uigang. We waren er al snel. Ik klom als eerste op de ladder naar boven. Yorick schreeuwde me nog na “Zaza zit daar ergens verstopt. De kakkerlak”. Toen ik eindelijk buiten was, schrok ik helemaal hoe koud het buiten was. Binnen in de grot was het namelijk 10 graden warmer dan buiten. En buiten was het al 35 graden. Binnen dus 45 graden.

Geen opmerkingen: