Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







vrijdag 26 november 2010

Palmeira en Santa Maria - Sal

We liggen 2 dagen voor anker in de zeer beschutte baai van het dorpje Palmeira. Met het lokale vervoer, aluguers, laten we ons naar Espargos brengen; dat zijn kleine particuliere, opgepimpte busjes die langs de weg overal mensen oppikken of laten uitstappen. Als het busje vol is, rijden (scheuren) ze naar het volgende dorp. In Espargos lopen we wat rond en nemen we het niet-toeristische Kaapverdische leven in ons op: her en der langs de straat worden vis, bananen, en allerhande non-food te koop aangeboden. We halen wat escudo's bij de bank en gaan dan nog op zoek naar een lokale sim-kaart waar we mogelijk mee kunnen internetten vanaf de boot. Helaas, dat laatste gaat niet lukken. Dus voor internet/email zijn we aangewezen op een internetcafé.

's Avonds gaan we in Palmeira samen met de Moonrise uiteten. De kinderen mengen zich met de jongste lokale bevolking, doen mee met straatvoetbal en vermaken zich de hele avond prima. Voordat we de volgende dag Palmeira verlaten, geven we de behulpzame Jennifer (van het souvenirwinkeltje) nog wat speelgoed en kiezen de Tivo en Sil een stoere ketting in haar winkeltje uit.

Dan varen we naar de baai van Santa Maria, 10 mijl verderop, aan de zuidkant van het eiland. Hier komen we weer in een totaal andere wereld: gouden stranden, azuurblauw water en kleinschalige, moderne tourist resorts. Met de kano en de body boards peddelen we naar de kant en worden we door de branding op het strand gesmakt. De kinderen vermaken zich opperbest in het water; als dolfijnen duiken ze door de golven of anders surfen ze er met hun bodyboards vanaf. Vandaag hebben ze een beetje spierpijn in hun armen .

De aanblik van deze kustlijn vormt een sterk contrast met het toch eenvoudige leven in Palmeira en Espargos. Tegelijkertijd bieden deze westerse holiday resorts veel werkgelegenheid en vormen hiermee een belangrijk deel van de inkomsten voor het eiland.

De ankerbaai is enigszins onrustig door de zeedeining die om de zuidpunt de baai in kruipt. We liggen dwars op deze swell en dat maakt dat de boot wat gaat rollen (voor zover een catamaran kan rollen). Vandaag gaan we het dorpje Santa Maria maar eens ontdekken.

Geen opmerkingen: