Globale reisplanning

Wij, de familie Keijser, hebben van 2010 tot 2011 met onze catamaran SeaMotions, voor een jaar een ' rondje Atlantic' gevaren. We koesteren onze herinneringen in ons dit digitale "book of memories". Daarna ben ik doorgegaan met het zo nu en dan vastleggen van het wel en wee van ons leven op land.







maandag 16 januari 2012

Hersenkrakers

De eerste schoolweek zit er op voor Tico en Sil. Vooral Tico moet alle dagen hard werken. Als groep 8 leerling koerst hij aan op de beroemde en beruchte CITO-toetsdagen (begin februari) en om deze pre-puber alvast “in the -goede- mood” te krijgen, doet hij (en zijn klasgenoten) deze week oefenCITO’s. Elke dag wordt Tico’s denkvermogen gekieteld, geprikkeld, gesard, gepord, getriggerd. Zijn hersenen maken overuren. Tegen de tijd dat het vrijdag is, is Tico mentaal bekaf.

Wat een extra handicap of moeilijkheidsgraad hierbij is, is de onverwachte spanning rondom het wel/niet gaan bezoeken van de over te spelen bekerwedstrijd Ajax – AZ. Deze eerder gestaakte wedstrijd moet overgespeeld worden omdat een 19-jarige Wesley uit Almere dacht leuk te zijn door tijdens diezelfde wedstrijd het veld op te rennen om de keeper van AZ aan te vallen. Hoe dom kun je zijn? Met als gevolg het boomerang-effect: aangevallen AZ-keeper Estaban schopt –ter verdediging- Wesley haast lens. Wederom, hoe dom kun je zijn?

Enfin, op 19 januari a.s. wordt de wedstrijd overgespeeld. En, als publiek zijn dan alleen kinderen en hun begeleiders welkom, gratis! Een knap staaltje van “elk nadeel heb z’n voordeel”. En het is een goede actie van Ajax die met de slepende bestuurskwestie TenHave/RvC/Cruijff/Van Gaal wel wat positieve PR kan gebruiken. Waar Ajax niet helemaal (of helemaal niet?) op gerekend heeft is de overweldigende belangstelling van scholen vanuit het hele land. In no time is op alle beschikbare plaatsbewijzen ingetekend en is de chaos compleet. De organisatie van een dergelijke operatie vergt nogal wat hersenkrakers: 1 begeleider per groepje van 6 kinderen. Elke begeleider en zijn/haar groepje moet bij naam worden opgegeven. Er moet worden gecontroleerd of begeleiders geen stadionverbod hebben. Opgegeven begeleidersnamen kunnen tussentijds niet gewijzigd worden. Tico’s school geeft 3 klassen (groep 6-7-8) op, maar al snel blijkt dat er maar kaarten beschikbaar zijn voor 48 kinderen. Een duivels dilemma voor de schoolleiding: alles of niets? Of loten? Besluitvorming wordt over het weekend heen getild: vandaag valt het zwaard van Damocles en horen we of Tico voor het eerst in zijn leven (jawel, het bestaat!) naar een heuse voetbalwedstrijd (van formaat) toe zal gaan.

In huiselijke kring laten wij sinds 1 januari tijdens ontbijt, lunch of avondeten onze hersenen –extra- kraken. Coos en de jongens hebben van de kerstman namelijk een HEMA Hersenkraakscheurkalender gekregen. Elke dag buigen wij ons over een spreekwoord, een Zweeds raadsel, een piramide, een paardensprong, 2 voor 12, een cryptogram, een homoniem (als twee woorden dezelfde uitspraak hebben en tot dezelfde woordsoort horen, maar geheel verschillende betekenissen hebben. Bijvoorbeeld dik boek – geneesmiddel à pil), een synoniem, een piksel (had ik nog nooit van gehoord. Bijvoorbeeld, wat staat hier? M=T à M IS T à MIST) en nog veel meer. Het is leuk vertier en we worden uitgedaagd om in een soms heel andere richting te denken dan we gewend zijn te doen.

Hieronder een uitdaging:
Piksel: Wat staat hier?

BE:

Mail je oplossing naar: fam.keijser@gmail.com

Geen opmerkingen: